Informace pro pacienty s podezřením na COVID nebo potvrzeným onemocněním COVID-19

20.10.2020 09:27

 

Prosím o zodpovědný přístup a dodržování instrukcí, chráníte tím své blízké a také zdravotníky, kteří se o vás starají.

U převážné většiny pacientů probíhá COVID jako lehké nebo středně těžké onemocnění zvládnutelné doma. Pokud tedy máte podezření na tuto nemoc, není to důvod k panice, ale určitě je potřeba obezřetnost.

Základem léčby je klidový režim na lůžku, dostatek tekutin, při horečce o 1-2 litry více než běžně. Izolujte se doma, nikam nechoďte kromě nezbytné cesty na test. Pobývejte v samostatné místnosti, ani nespěte v místnosti s nikým dalším. Do společných prostor bytu vycházejte co nejméně a s nasazeným respirátorem bez ventilu nebo s kvalitní (a zásadně suchou a čistou) rouškou.

Pokud potřebujete lékařskou konzultaci, vždy nejdříve telefonujte do ordinace nebo nemocnice –kontakty viz níže.

Vyhraďte si svůj ručník. V bytě hodně větrejte, všichni doma si budou velmi důkladně umývat nebo ještě raději dezinfikovat ruce. Denně umývejte dezinfekčním přípravkem kliky, vodovodní baterie a další předměty, na které sahají všichni členové rodiny. Prádlo, hlavně ručníky, lůžkoviny a látkové roušky, perte pokud možno na 60 stupňů a přežehlete. Kapesníky používejte papírové.

Pokud je nezbytné, aby jídlo vařil pacient s COVIDem, je nutná dezinfekce rukou před vařením, a měl by ho na stůl dodat horké, právě uvařené, a naservírování pokrmu si zajistí každý sám (nebo dětem naservíruje ten, kdo COVID nemá). Neměl by sahat na potraviny servírované zastudena, ani třeba krájet chleba, tyto potraviny by si měl každý přinést na stůl sám. Nemocný člen rodiny by si měl jídlo odnášet do svého pokoje a jíst sám.

K léčbě COVIDu a jeho příznaků lze většinou použít volně prodejné léky. Ve všech případech doporučuji aktivní zinek pro podporu imunity – Zinkorot, užívat 1 týden 1-1-1 a pak ještě do úplného zotavení 1-0-0.

Při horečce a bolesti Paralen 500 2 tablety maximálně 4x denně. Nebo Coldrex Maxgrip sáčky maximálně 4 za den (uleví i od ucpaného nosu). Tyto dva léky ale spolu nekombinovat, hrozila by otrava paracetamolem se selháním jater!

Při kašli či pálení na průduškách Erdomed sáčky (volně prodejný) 1-1-0 až 1-1-1 (nebo na recept Erdomed kapsle se stejným dávkováním).
Proti suchému kašli, hlavně večer a na noc Levopront kapky 20 kapek, případně na recept Codein 30 1-2 tablety (pozor- tlumivý lék, nevhodný při řízení auta).

Testování na koronavirus je probráno v samostatném článku.

Při zhoršení stavu mě vždy telefonicky kontaktujte – tel. 568 808 277. V případě, že  mi nemůžete zavolat, např. o víkendu, volejte na Infekční oddělení Nemocnice Třebíč - 568 809 524. V závažných případech, jako je těžká dušnost nebo porucha vědomí, volejte záchrannou službu - 155.