Očkování 4. dávkou proti COVID-19

18.07.2022 10:14

Od 18. července 2022 je možno dostat 4. dávku očkování proti COVIDu. Zatím pouze v očkovacím centru. V Nemocnici Třebíč se očkuje zatím nepravidelně, nutno se informovat např. zde:

https://www.nem-tr.cz/aktuality/ockovani-proti-covid-19/

Informace se budou upřesňovat, možná i měnit!! Z dosavadních informací ministra zdravotnictví vyplývá, že očkovat se může pacient starší 18 let, který dostal 3. dávku před více než 4 měsíci.

Očkování je jednoznačně doporučeno pro osoby starší 60 let bez ohledu na přidružená onemocnění a dále i pro mladší pacienty se závažnějšími interními onemocněními (cukrovka, nemoci srdce a plic, poruchy imunity, léčba potlačující imunitu). Onkologičtí pacienti na aktivní léčbě by se o vhodném načasování očkování měli poradit se svým onkologem.

V naší ordinaci začneme očkovat proti COVIDu až v září, takže pokud patříte mezi výše uvedené rizikové pacienty, s očkováním neváhejte a jděte do očkovacího centra. Výskyt COVIDu je v současné době velmi vysoký a hrozí riziko nákazy i těžkého průběhu se zápalem plic.

Doporučuji všem rizikovým pacientům, aby se chránili používáním respirátoru všude tam, kde je více lidí pohromadě (obchod, veřejná doprava), ale i v čekárnách a ordinacích u všech lékařů. Respirátory účinně zabraňují přenosu infekce, pokud jsou kvalitní, nepoškozené, suché a dobře přiléhají k obličeji.