Očkování proti COVIDu v ordinaci – informace k 5.3.2021

05.03.2021 18:12

Jsem připravena očkovat a opakovaně jsem se přihlásila úřadům, že o to mám zájem, ale nedostala jsem žádné vakcíny. Dodávky do kraje jsou malé a ještě je přednostně dostává očkovací centrum. Praktickým lékařům sice bylo umožněno očkovat, ale je potřeba překonávat obrovské administrativní bariéry a další komplikace. Vakcíny jsou dodávány po 100ks do ordinace, takže několik málo lékařů dostane prý příští týden 100ks a my ostatní nic. Informační systém na očkování má zásadní chyby, které znemožňují registrovat a očkovat některé pacienty. Bohužel!

Proto doporučuji těm, co se ještě neočkovali ani neregistrovali:

  • Pokud už vám bylo 70 let, pravděpodobně máte šanci na očkování v očkovacím centru rychleji, než vás budu moci naočkovat já – zvažte, jestli se tam můžete přihlásit a zařiďte si případně registraci do státního informačního systému.
  • Pokud je vám přes 70, a chcete se očkovat u mne, nahlašte se do ordinace (viz níže), sestřička vede seznam.
  • Pokud je vám méně než 70 a máte chronické onemocnění, které je rizikové z hlediska COVIDu, také se přihlašte na očkování u nás v ordinaci, ale až koncem března nebo v dubnu, jinak bychom nestihli požadavky zpracovat.
  • Pacienti, kteří COVID nedávno prodělali, mají být očkováni nejdříve za 3 měsíce po onemocnění – přihlašte se až v době, kdy vám tato lhůta už bude skoro končit.

Přihlášení proveďte pokud možno e-mailem na  dr.mackova.m arketa@seznam.cz  - stačí napsat text „přeji si být očkován/a proti COVIDu ve vaší ordinaci“ + uveďte celé jméno a rodné číslo. Prosím nerozepisujte se, ani nemusíte uvádět diagnózy, stačí opravdu jen krátký e-mail. Může vás takto e-mailem přihlásit i váš příbuzný nebo přítel. Pokud nemůžete napsat e-mail, přihlašte se osobně, až k nám půjdete na vyšetření, nebo zatelefonujte – v úterý, středu nebo čtvrtek, kdy je menší nápor telefonátů.

Až budu mít vakcíny, pozvu pacienty spravedlivě podle věku, popřípadě závažnosti zdravotního stavu. Datum, kdy jste se registrovali, není důležité.

Všechny vakcíny schválené Evropskou lékovou agenturou (v tuto chvíli Pfizer, Moderna a Astra-Zeneca) jsou bezpečné a účinné, chrání před získáním infekce, před těžkým COVIDem i před úmrtím na COVID.